Welcom Op De Site Van Tom Jeffrey En Steven. Deze Site Gaat Over Het Sectorwerkstuk. Deze Site Is Momenteel In De MaakDeelvraag 5 : 

Welke problemen kun je in het eerste jaar verwachten ?

 

Ook bij dit onderwerp ligt het weer aan wat voor bedrijf je opstart. Stel we hebben een bank opgestart. Voor een bank is het uiterst belangrijk om een groot kapitaal te hebben. Een bank handeld immers in geld. Voor een bank moeten een aantal schadeverzekeringen worden afgesloten. Zo kan het gebeuren dat er een geldtransport overvallen wordt. Dat zou er vervelend zijn. Je bent dan al het geld kwijt van je clienten. Maar als je een verzekering hebt waarvan de schade die je daardoor hebt geleden vergoed krijgt hebben je clienten niets te lijden. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Zo gaat er veel geld in een transport en al dat geld moet verzekerd worden. Als particulieren bank verreken je dat naar je clienten. Het geld dat vast staat ga je beleggen in aandelen of obligaties. Op die manier maak je winst. Als je bank ook hypotheken verleent kan je zo ook winst maken. Maar daar is natuurlijk wel veel geld voor nodig. Als je hypotheken verleent ben je wel verzekerd van standaart inkomsten tot in een hele lang tijd. Nadeel is alleen dat als je client zelf failiet gaat dat je dan je geld kwijt bent. Hier is ook een verzekering voor. Die moet je client zelf afsluiten. Als voorwaarde van je hypotheek kan je bijvoorbeeld die verzekering verplichten. Op die manier kan je nooit je geld kwijt raken. Als het financieel slecht gaat met iedereen kan een bank nog aardig wat winst maken. Mensen die vroeger grote inkomsten hadden en veel uitgeven zijn aan dat patroon gewent geraakt. Die willen dus nog steeds veel kopen. Je kan dan bijvoorbeeld een speciale lening produceren. Tegen een aantrekkelijk rente veel geld lenen voor korte duur. Zo kunnen mensen die eerst gewent waren om veel spullen te kopen of mensen die gewoon snel iets willen maar niet direct het geld beschikbaar hebben iets kopen en een lening bij jou afsluiten. Het is mogelijk om dit goed te laten lopen. Per klant maak je niet zoveel winst maar als je veel klanten hebt dan maak je wel veel winst. Zo kun je in financieele slechte tijden toch veel winst maken.

 

Een ander probleem waar een bank tegen kan lopen is te weinig klanten. Het is heel erg belangrijk om een vriendelijke behandeling te geven tegenover je klanten. Het doel hiervan is mond op mond reclames in positieve zin. Ook moet je goedkoop zijn. Alles moet er goed uit zijn. Als de klanten vind dat het er schoon en geordend uit ziet vertrouwd de klant het wel. Hoe meer klanten hoe groter de winst. Als je dus een cadeau geeft aan je huidige klanten als ze een andere klant bij jouw bank hebben gebracht kan dat stimulerend werken voor jouw winst. En daar draait het allemaal natuurlijk om.

Als je bank net is gestart kan de overheid je subsidie geven. Dat is natuurlijk gratis geld. De overheid doet dit omdat ze denken er later weer meer winst aan over te houden. Je bank doet het omdat het makkelijk is om wat extra geld te hebben. Als je ervan uit gaat in je begroting dat je een bepaalt bedrag aan subsidie krijgt en door bezuinigingen wordt dat bedrag kleiner of verdwijnt dat bedrag dan kan dat grote problemen veroorzaken. Maar een bank kan heel winstgevend zijn. Als je bijvoorbeeld in een middelgrote stad zit met geen concurrentie is het een winstgevende formule. Maar als je je bank opzet in Rotterdam centrum waar als 5 banken zitten inclusief hoofdkantoor dan ga failliet.

 

Als ondernemer moet je veel investeren. Je moet eigen geld in een bedrijf steken waarvan je nog niet zeker weet of het gaat werken. Als het niet goed gaat (dat gebeurt nogal is in het begin) lijd je eronder. Maar heb je bepaalde werkzaamheden die je niet zelf uit kun voeren dan neem je daarvoor een werknemer. Zelf als ondernemer kun je best een maand minder uitgeven in je privé situatie. Een werknemer wil elke maand gewoon zijn geld hebben. Je kunt niet een maand minder geld geven aan je werknemer(s). In het eerste jaar kan het dus zo zijn dat je werknemers niet kan betalen. Als je een goede relatie hebt met die werknemer valt daar wel over te praten. Echter als dat niet zo is heeft hij geleid. De werknemer heef immers gewerkt voor het aantal uren. Het is dus verstandig om je werknemer een nul-uren contract te geven. Als het dan verkeerd gaat kun je de werknemer naar huis sturen of minder laten komen. Hij of zij zal daar niet blij mee zijn. Het is dus wel verstandig om in goede tijden je werknemer een beetje te verwennen zodat je daarop kan terug vallen.

 

Je moet als ondernemer altijd rekening houden met extra of verhoogde uitgave. Soms kan een product of dienst drastisch stijgen in prijs. Als je er dan geen rekening mee hebt gehouden zit je in de problemen. Zo kan een verzekering erg stijgen. Als er vaak geclaimed wordt dan gebeurt dat. Dus kan je maar beter wat extra geld achter de hand hebben dit geld voor alles. Bijvoorbeeld een tweede vestiging.

 

Een ondernemermoet altijd innovatief zijn. Het grootste bedrijf heeft een gat in de markt gevonden. Wanneer dat gebeurt wordt je groot. Als je dan patent op het idee hebt aangevraagd kan je heel rijk worden. Kijk maar naar Microsoft. Er was wel een computer maar niemand wist er eigenlijk iets af. Behalve een aantal computergeleerde. Twee daarvan vinden iets uit wat het besturen van een computer vrij gemakkelijk maakt. Het product is een waar succes. In het tweede jaar is de winst van 300 voudigd ten opzichte van het eerste jaar. Een gat in de markt vinden is logieserwijs niet erg simpel. Als dat wel het geval zou zijn dan zou iedereen rijk zijn (of juist arm). Er kan soms ook een gat in de markt gevonden worden en er wordt niets mee gedaan. Zo ging het met de Greenweels. Het is een goed idee. Maar de vraag is niet zo groot. Daarentegen wordt er wel een flinke winst gemaakt. Voor de mensen die het niet weten Greenweels is een bedrijf die op belangrijke punten auto’s hebben staan. Op zo’n belangrijk punt komen veel mensen. Iemand kan via internet een auto bestellen. Hij of zij moet wel lid zijn van dat bedrijf. Het is erg gemakkelijk en bovendien veel goedkoper dan een taxi of een auto huren. Dit is omdat de auto vrijwel altijd in gebruik is. Er rijden al aardig wat Greenweels rond. Het idee is dus niet zo explosief gegroeid als het idee van Microsoft. Toch zal het in de loop van tijd een ware concurrent worden van de meeste taxi maatschappijen. Het Greenweels idee wordt binnenkort ook in Duitsland uitgevoerd. Als dat aanslaat dan is er een gat in de markt gevonden door die ondernemers. Voor meer informatie over Greenweels klik hier. Voor informatie over Microsoft klik hier. Voor de link pagina klik hier.

 

 Steven