Welcom Op De Site Van Tom Jeffrey En Steven. Deze Site Gaat Over Het Sectorwerkstuk. Deze Site Is Momenteel In De MaakWaar vestig je een bedrijf ?

Dit is een vraag waar je eigenlijk geen antwoord op kan geven. Wat wel kan is gedeeltelijk antwoord geven. Het licht aan de grote van het bedrijf. Een multinational vestigt zich op meerdere plaatsen ook in verschillende omgevingen. Terwijl een sigarenboer zich maar op een plaats vestigt.

Multinational

Ervan uitgaand dat het bedrijf software produceert zoals bijvoorbeeld Microsoft. Dit bedrijf heeft meerdere vestigingen. Ook meerdere soorten vestigingen. Zo is er bijvoorbeeld een fabriek, een informatie punt en weer heel anders een helpdesk. Een multinational kan vestigingen hebben over de hele wereld. In dat geval zal er ook een distributie centrum nodig zijn om alle ladingen goed terecht te laten komen. Aangezien Microsoft het rijkste bedrijf van de wereld is zullen er dus meerdere helpdesken en informatiepunten zijn. Die moeten allemaal op een vanzelfsprekende plaats gemaakt worden. Zo zal een helpdesk zich vestigen op een plaats waar voldoende werknemers zijn en het telefoontarief laag is. Dat laatste geld alleen als er sprake is van een gratis bereikbaar nummer voor consumenten.
Een informatie punt zal weer terecht komen op een plaats waar de afzet klein is. Maar het moet wel goed te bereiken zijn. Ook moet er rekening gehouden worden met het aantal mensen met een computer en met het inkomen van die mensen. Dat is je doelgroep. Een informatie punt wordt dus niet neergezet in een plaats met een hoge afzet. Dat zou vreemd zijn iedereen weet immers al wat het product is wat je verkoopt.
Een fabriek wordt hoogstwaarschijnlijk geplaatst in een gebeid waar de grond goedkoop is en waar veel mensen wonen die arbeider zijn of laagopgeleide. Of er moet een hoge werkeloosheid zijn.

MKB

MKB staat voor middengroot- en kleinbedrijf. Ik ga even ervan uit dat je een eigen bedrijf wil starten maar je nog geen vestigingen of klanten hebt. Als je krediet hoog genoeg is dan ga je opzoek naar een bedrijfsvestiging. Ik ga ervan uit dat je sigarenboer wilt worden. Als je dat wilt heb je een winkelstraat nodig met een vrije ruimte voor jou winkel. De prijs moet zo laag mogelijk zijn. Het is beter om een pand te kopen. Als je een pand huurt of leased dan blijf je altijd betalen. Bovendien stijgt de prijs met de inflatie mee. Maar je hypotheek doet dat niet. Wat natuurlijk heel belangrijk is is dat er een groot aantal rokende mensen zijn en weinig concurrentie. Als er een supermarkt in de buurt aanwezig is dan is dat niet direct concurrentie. Een sigarenboer is een speciaalzaak. Mensen zullen sneller naar jou zaak heen komen. Wel is het belangrijk om dezelfde of lagere prijzen te hanteren dan de supermarkt.
Als je alle vereisten verguninningen en diploma's hebt en je hebt krediet, een doelgroep en een vestiging ben je zogoed als klaar. Feit is wel dat je heel erg zuinig moet doen. Anders ga je failliet Meer hierover vind je in Deelvraag 5.

Er wordt in Nederland veel gebouwd. Daarom kun je als je een plaats uitkiest het beste in een nieuwbouw wijk gaan zitten. Dit komt omdat veel jongen mensen en kinderen vaak hier wonen. Het is een feit dat jongeren meer roken dan vroeger en dat meisjes daar ook aan mee doen. Als je dus in een nieuwbouw wijk je winkel neer zet het je nog heel lang profijt van de mensen die daar wonen. En aan het pand van je winkel is nog lang niets mis. Dat pand is immers net nieuw neergezet. Ook is in een nieuwbouw wijk de concurrentie vaak iets minder. Dat is natuurlijk heel erg prettig. Je krijgt dan een soort plaatselijke monopolie positie. Al is het niet erg verstandig om woeker prijzen te vragen. Een sigarenboer verkoop luxe producten dus als het te duur is dan wordt het niet meer gekocht.

 

  Steven