Welcom Op De Site Van Tom Jeffrey En Steven. Deze Site Gaat Over Het Sectorwerkstuk. Deze Site Is Momenteel In De MaakHier worden twee onderwerpen besproken. Namelijk:
  • Wat is een ondernemingsplan en hoe stel je dat op ?
  • Wat gebeurt er met een ondernemingsplan ?
Deelvraag 1

Wat is een ondernemingsplan en hoe stel je dat op ?

Een ondernemingsplan is een soort toets. In een ondernemingsplan staat alles waar je als beginnende ondernemer rekening mee moet houden. Als alles in het ondernemingsplan staat heb je de toets bijna gehaald. Want alles moet goed ingevuld zijn. Zo moet je rekening houden met een groot verlies in het eerste jaar. Het kan zo zijn dat je in het eerste jaar al winst maakt. Maar dat hoeft niet. En als je er  dan geen rekening mee hebt gehouden dan ga je failliet. Iedere ondernemer moet een ondernemingsplan maken. Het maakt dus niet uit wat voor soort bedrijf je wil opstarten. Behalve een collectief bedrijf. Deze bedrijven hoeven namelijk geen winst te maken. Maar alleen een collectief bedrijf dat een dienst verleent zal geen ondernemingsplan hoeven maken. Het blijft erg handig als je wel een maakt. In een ondernemingsplan staat natuurlijk de vijf Pís. Die staan voor product, prijs, promotie, plaats en personeel. Ook staat het kapitaal erin. Vergunningen en opleidingen moeten ook aanwezig zijn. De uitslag van een markt onderzoek en de mogelijkheid voor subsidie staat erin. Kortom op deze website wordt zoín beetje een ondernemingsplan beschreven. Wij geven antwoord op die vragen.

 

Zonder ondernemingsplan hoef je bij de bank geen krediet aan te vragen. Je zal deze niet krijgen. Wel is het mogelijk om een ondernemingsplan bij de bank op te stellen. Bij sommige banken is dit zelf gratis. Je moet dan wel vaak tekenen dat je bij de bank waar je het ondernemingsplan gaat opstellen ook het krediet afsluit. Dit is natuurlijk omdat de bank anders ondernemingsplannen opstelt en een andere bank gaat er met de winst vandoor. Er staat vaak nog meer in een ondernemingplan. Zo moet er ook in staan wat de kans is dat de ondernemer het haalt. Het kan hard klinken maar je moet een goed idee hebben. Ook moet de ondernemer beschikken over veel doorzettingsvermogen en de juiste ondernemerskwaliteiten. Iedere ondernemer weet dat je in het begin niet van 9 tot 17 werkt maar van 7 tot 22 uur. Je moet veel investeren in het begin. Zowel financieel als geestelijk. Vandaar dat je doorzettingsvermogen nodig hebt.

 

Voor het opzetten van deze site heeft Steven naar een webhosting bedrijf gezocht die voordelig hosting aanbied. Ik kwam bij het bedrijf E-dentify. Toevalligerwijs is dit een jong bedrijf. Het is opgericht door twee scholieren. Deze ondernemers zijn allebei 15 jaar oud of jong. Ze hadden een solide plan en hebben dit werkelijkheid gemaakt. De eerste overnamen van een ander bedrijf is al geschied. Het is dus een bloeiend bedrijf. Je kunt in hun ondernemingsplan duidelijk zien dat ze rekening hebben gehouden met de vijf Pís. In het krantenartikel staat dat ze geen reclame maken. Dat is de p van Promotie. Ook werken er al drie mensen voor hun. De is de p van personeel. Ook staat er in het kranten artikel dat ze een van de laagste prijzen hebben. De p van prijs. De plaats is opgedeeld. De servers staan in Amsterdam maar ze werken thuis. De P van plaats. Het product is een veel gevraagd product. De gratis hosting bedrijven zijn veel gevraagd. Vandaar dat een goedkope hosting bedrijf zoals E-dentify goed loopt. Hun hebben dus al een goed plan uitgewerkt.

 Steven en Tom 

Klik op de foto om hem te vergroten.

 

 

 

 

 

 

Wat gebeurt er met een ondernemingsplan?

 

Als er een ondernemingsplan is opgesteld en alles is goedgekeurd kun je gaan beginnen. Alles stappen die in het ondernemingsplan zijn beschreven moet je dan volgen. Het is dus een kaartenhuis. Als je een stap weghaalt of vergeet stort het kaartenhuis in. Je kunt een stap alleen veranderen als het een vooruitgang is. Stel je heb een goed jaar dan kan je bijvoorbeeld wat extra geld inlossen bij de bank. Ook zou je bijvoorbeeld korting kunnen geven op de prijs van je product. Dat heeft als effect de klant meer zou kunnen kopen. Ook kan je op die manier meer klanten trekken. Maar als je een slecht jaar achter de rug hebt en je gaat dan de prijs verlagen zou je wellicht failliet kunnen gaan. Dat kan alleen gebeuren als je je niet aan het ondernemingsplan houdt. Er zijn meer dingen die fout kunnen gaan met een ondernemingsplan. Zo kan er bijvoorbeeld een deel in de markt veranderen. Ik geef een voorbeeld. Je start een cd winkel. Maar het medium cd gaat van de markt. Er komen bijvoorbeeld dvdís op de markt die cdís opvolgen. Dan is het verstandig om een nieuw ondernemingsplan op te stellen. Je kunt dan niet zomaar overstappen op dvdís want die kunnen misschien wel veel duurder zijn waardoor de winst terug kan lopen. Ook moet je misschien op een andere manier reclame gaan maken.

 Steven en Jeffrey